jueves, 29 de septiembre de 2011

EDUCACIÓ TRILINGUE NOMÉS PER L’ELIT DOMINANT?

El Govern de la Generalitat hauria de vetllar per la pluralitat i la qualitat. La immersió lingüística monolingüe va en contra de les necessitats dels nostres fills en un món globalitzat que exigeix el domini de l’anglès i el coneixement de llengües. Per això apostem per un model de trilingüe on català, castellà i angles siguin llengües vehiculars en situació d’igualtat. Perquè volem que els alumnes catalans siguin els millor preparats.
El català ha de seguir sent llengua vehicular a l’escola, per créixer i ser cada dia una llengua més forta. Però això no comporta un model excloent, el castellà i l’anglès també han de ser llengües vehiculars. Existeixen fórmules que ho permeten, només cal voluntat i compromís del govern. La societat catalana està preparada per a l’escola trilingüe, perquè és una societat plural. Així ho demostren els principals diaris catalans, que tenen edicions en amdues llengües, o l’exemple de les escoles privades que ofereixen una educació com a mínim en tres llengües.
Per això exigim la mateixa llibertat per a tothom. Si el senyor Mas i el senyor Montilla porten als seus fills a escoles trilingües serà perquè creuen que és el millor model educatiu. No crec que ningú els pugui acusar d’anticatalans ni de trencar la cohesió social per voler el millor pels seus fills. Però, si ho volen per als seus fills, ¿perquè, des de el Govern de la Generalitat, priven a la resta de la població d’oferir als seus fills aquest model trilingüe?, ¿perquè acusen als qui ho demanen de ser anticatalans o de trencar la cohesió social?
Els veritables enemics d’una llengua són aquells que la prohibeixen i aquells que la imposen.
Una educació trilingüe és garantia de llibertat, garantia dels drets dels pares i dels fills i garantia de major qualitat i millor futur. No podem donar suport a un sistema monolingüe obsolet i caduc. ¿Com ningú pot defensar-lo en ple segle XXI? No ho entenc. O... ¿potser existeix un interès de seguir conservant una elit dominant? Vull creure que no.

No hay comentarios:

Publicar un comentario